– Toczenie miseczki:

    – przygotowanie masy do pracy na kole;
    – centrowanie gliny na kole;
    – otwieranie kuli, wyciąganie ścianki, sprawdzanie grubości ścianki i grubości dna;
    – odcinanie z koła, zdejmowanie wytoczonej pracy – ćwiczenia.

– Naczynie – zaprojektowanie i wykonanie według założeń:

    – doskonalenie toczenia na kole – powtarzanie toczenia dla uzyskania pożądanego kształtu i grubości ścianki – ćwiczenia.

– Obtaczanie:

    – wykończanie wytoczonej pracy od spodu – różne sposoby – ćwiczenia.

– Toczenie różnych kształtów:

    – narzędzia używane w pracy na kole garncarskim;
    – talerz, miska, walec, dzbanek, butla – ćwiczenia.

– Owal:

    – toczenie naczynia i robienie z niego formy owalnej;
    – robienie uchwytów do naczyń – wyciąganie, toczenie, wycinanie, wałek – ćwiczenia.

– Toczenie naczynia z pokrywką:

    – wykonanie naczynia, robienie pokrywki, obtaczanie i dopasowywanie wytoczonych elementów – ćwiczenia.

– Czajniczek:

    – zaprojektowanie, a następnie wykonanie czajniczka na kole;
    – wykonanie elementów, sklejanie, dopasowywanie, wykańczanie – ćwiczenia.

– Pojemnik – zaprojektowanie i wykonanie:

    – toczenie dwóch naczyń o tej samej średnicy;
    – sklejanie wytoczonych misek w celu uzyskania kuli lub innej większej formy – ćwiczenia.

– Zmiana kształtu naczynia z okrągłego na kwadrat, wielokąt lub kształt nieregularny – ćwiczenia.

– Bliźniaki:

    – projekt i wykonanie naczynia z dwóch toczonych elementów;
    – zdobienie angobą z wykorzystaniem techniki rożka – ćwiczenia.

– Zaprojektowanie patery okrągłej z założeniem wykorzystania zdobienia na kole i techniki sgraffito:

    – wykonanie pracy, wykończenie, zdobienie – ćwiczenia.

Posted in: Zajęcia obowiązkowe,