– Toczenie miseczki:
- – przygotowanie masy do pracy na kole;
– centrowanie gliny na kole;
– otwieranie kuli, wyciąganie ścianki, sprawdzanie grubości ścianki i grubości dna;
– odcinanie z koła, zdejmowanie wytoczonej pracy – ćwiczenia.
– Naczynie – zaprojektowanie i wykonanie według założeń:
- – doskonalenie toczenia na kole – powtarzanie toczenia dla uzyskania pożądanego kształtu i grubości ścianki – ćwiczenia.
– Obtaczanie:
- – wykończanie wytoczonej pracy od spodu – różne sposoby – ćwiczenia.
– Toczenie różnych kształtów:
- – narzędzia używane w pracy na kole garncarskim;
– talerz, miska, walec, dzbanek, butla – ćwiczenia.
– Owal:
- – toczenie naczynia i robienie z niego formy owalnej;
– robienie uchwytów do naczyń – wyciąganie, toczenie, wycinanie, wałek – ćwiczenia.
– Toczenie naczynia z pokrywką:
- – wykonanie naczynia, robienie pokrywki, obtaczanie i dopasowywanie wytoczonych elementów – ćwiczenia.
– Czajniczek:
- – zaprojektowanie, a następnie wykonanie czajniczka na kole;
– wykonanie elementów, sklejanie, dopasowywanie, wykańczanie – ćwiczenia.
– Pojemnik – zaprojektowanie i wykonanie:
- – toczenie dwóch naczyń o tej samej średnicy;
– sklejanie wytoczonych misek w celu uzyskania kuli lub innej większej formy – ćwiczenia.
– Zmiana kształtu naczynia z okrągłego na kwadrat, wielokąt lub kształt nieregularny – ćwiczenia.
– Bliźniaki:
- – projekt i wykonanie naczynia z dwóch toczonych elementów;
– zdobienie angobą z wykorzystaniem techniki rożka – ćwiczenia.
– Zaprojektowanie patery okrągłej z założeniem wykorzystania zdobienia na kole i techniki sgraffito:
- – wykonanie pracy, wykończenie, zdobienie – ćwiczenia.
Posted in: Zajęcia obowiązkowe,